SoftUni România Blog: Învață Programare

Lecții gratuite de programare, antrenamente, cursuri, videoclipuri (Java, JavaScript, Python, C#, PHP, C++) de la SoftUni

FreeProgrammingPythonSoftware EngineeringTrainingsWeb Development

Curs Python: 10 avantaje ale limbajului de programare Python

Probabil nu veți crede  că calculatorul vă sugerează să luați un șarpe acasă atunci când primiți mesajul că pentru ceva ar fi necesar Python. Probabil ați auzit despre acest limbaj și l-ați văzut în acțiune, fiindcă acesta este folosit peste tot. De la aplicațiile obișnuite pe care le folosiți zilnic, până la creierul unui robot, limbajul este aplicabil în orice fel de situații și este limbajul preferat  de mulți oameni pentru câteva motive.  Vă prezentăm zece avantaje ale limbajului Python:

Este emoționant încă de la început

Să nu ne lăsăm păcăliți, curiozitatea și emoția sunt componente esențiale ale procesului de învățare, iar cu un curs Python acest lucru este ușor de realizat, fiindcă acest limbaj combină perfect abilitățile cu complexitatea. Un alt aspect  cheie al limbajului este că acesta a fost conceput pentru a fi cât mai ușor de citit – puteți înțelege cu ușurință ce fac „aceste două linii de cod”.

Este gratuit

Limbajul de programare Python este de fapt un proiect cu cod deschis și cu toate că compania care-l dezvoltă este una dintre cele mai mari companii din domeniu, Python este încă gratuit. Pentru a descărca tot ce este necesar nu aveți nevoie de planuri de subscripție și îl puteți folosi pe orice calculator desktop sau laptop. Toate resursele suplimentare de care aveți nevoie pentru a programa pe deplin cu Python (module, biblioteci și alte mijloace) sunt de asemenea gratuite și accesibile.

Mediul de dezvoltare integrat pentru Python ( “Integrated development environments” sau “IDE” )  care include PTVS, Pydev și eclipse spyder python – de asemenea poate fi descărcat gratuit. Acum puteți beneficia și de un curs Python care are loc online și este complet grauit!

Este aplicabil peste tot

Limbajul poate fi utilizat pentru dezvoltarea aplicațiilor desktop, web, iar de curând și pentru aplicații  mobile. Ceea ce îl face deosebit de relevant în acest caz este faptul că pentru o mare parte din noile sale aplicații sunt oameni care lucrează mult pentru a facilita în mod maxim programatorii care abia încep să fac cunoștință cu limbajul. Iar această cunoștință ar fi foarte ușoară dacă vă înscrieți la un curs Python online. 🙂

Programarea cu Python are nevoie de mai puțin cod

Sintaxa limbajului Python este foarte simplă, folosind maxim originea engleză a cuvintelor prin care sunt emise comenzile.  Da, comenzile în Python folosesc cuvinte întregi din limba engleză și de aceea Python este limbajul care se apropie în mod maxim la limba engleză vorbită. Acest fapt însă nu înseamnă că codul are un volum mare. Chiar și invers. La programarea cu Python, o construcție logică simplă ar avea nevoie de aproximativ 3 linii de cod. Aceeași construcție C ++ ar avea 7 linii de cod. Scrierea de mai puțin cod are câteva avantaje: veți economisi timp, codul este mai compact, mai ușor de verificat și corectat  (adică, are o mentenanță mai ușoară) și așa mai departe. Software- ul  care necesită mai puțin timp și resurse presupune un cost mai mic prin care se realizează un profit mai mare.

Python are o comunitate mare și unită

Natura limbajului Python predispune oamenii să se unească în jurul particularitățile sale. Chiar numele limbajului este ciudat – nu are nici o legătură cu șarpele, ci mai ales cu colectivul englez de comedie Monty Python. Sketch-urile comedienilor englezi au influențat limbajul în multe moduri, iar exemplele pentru aceasta pot fi găsite peste tot. Cel mai important rol al comunității este contribuția sa la varietatea funcționalităților suplimentare prin adăugarea de noi module și diverse cadre tehnologice.

Orice afacere își poate permite să-l utilizeze

Fiind gratuit,  Python e o soluție superbă pentru toate companiile mici și mijlocii. Orice companie care începe cu un buget mic poate utiliza platforma Python pentru a construi un software cu care să opereze. Posibilitatea de a construi repede aplicații prin utilizarea limbajului Python îl face extrem de potrivit pentru startupuri care astfel ar putea să concureze cu  companiile dezvoltate și deja cunoscute pe piață.

Marile companii de asemenea îl folosesc

Nu mă înțelegeți greșit. Python nu este o soluție de compromis pentru companii mici. Aceasta e un limbaj complet cu un domeniu enorm de aplicare și o sintaxă foarte plăcută. Toate acestea îl fac un limbaj dorit și căutat chiar și în companiile și corporațiile mari și foarte cunoscute pe piață, printre care putem enumera și Google, Spotify, Instagram, Dropbox, NASA, Electronic Arts și Disney.

Python e unul dintre cele mai moderne limbaje

Abordarea programării orientate pe obiecte este una dintre trăsăturilor principale a limbajelor, cum ar fi Java și  C++. Astăzi această abordare este extrem de populară și răspândită datorită acestor limbaje. Python de asemenea este în concordanță cu moda și paradigma programării orientate pe obiecte este încorporată în acesta. De asemenea, aici vin avantajele menționate mai sus în ceea ce privește sintaxa și volumul codului care îl fac mai avansat decât restul limbajelor.

Programatorii cu Python sunt tot mai mult căutați

Problema principală cu aplicarea limbii în toate tipurile de situații este aceea că Python nu este cât mai rapid posibil acolo unde timpul este esențial. Totuși, toate acestea se schimbă pe măsură ce mașinile pe care le folosim zilnic sunt din ce în ce mai puternice, iar un astfel de limbaj accesibil înseamnă un proces de dezvoltare rapidă. Aceasta, desigur, duce la o creștere rapidă a cererii dezvoltatorilor Python pentru diverse aplicații, fără semne de declin în curând.

Python este potrivit pentru oricine care dorește să se ocupe de inginerie software

Fiecare produs de software este realizat în urma unei analize atente, scriere de cod, testare și comparație între obiectivele propuse și rezultatele obținute. Pentru a obține rezultatele dorite, trebuie să fie parcurs un proces lung de reviziuni și actualizări ale codului existent. Situația devine și mai complicată datorită faptului că crearea unui produs cere muncă în echipă, iar această înseamnă că codul pe care îl scrieți trebuie să fie intuitiv și ușor de citit, urmărit și analizat de către oameni diferiți care lucrează în diferitele etape ale proiectului. Pentru a obține un astfel de cod, este necesar să dezvoltați unele abilități care nu sunt în legătură directă cu limbajele pe care l-ați ales, iar sintaxa limbajul este la fel de importantă și aici este avantajul mare al lui Python.

Aș putea să vă arăt multe alte avantaje provin de caracteristicile esențiale ale limbajului Python, dar nimic nu este mai bun decât să învățați principiile de bază ale programării cu limbajul Python cu ajutorul cursului nostru gratuit online Programming Basics with Python!

Aplicați astăzi și puneți începutul unei noi aventuri!