SoftUni România Blog: Învață Programare

Lecții gratuite de programare, antrenamente, cursuri, videoclipuri (Java, JavaScript, Python, C#, PHP, C++) de la SoftUni

C#FEATUREDFreeJavaJavaScriptPHPProgrammingPythonSoftware EngineeringTrainingsWeb Development

Cinci concepții greșite despre programare

Există o serie de concepții greșite atât despre programare, cât și despre orice alt lucru. În anumite etape ale vieții mele chiar și eu am fost sclav al acestor idei greșite și am luat decizii proaste. De ceea, am hotărât să vă prezint cinci dintre cele mai mari reprezentări și stereotipuri cu totul eronate în ceea ce privește programarea.

1. Numai oamenii geniali se ocupă de programare

Această afirmație este absolut greșită! Ca orice alt lucru, rezultatele bune în stăpânirea programării sunt un rezultatul dăruirii și perseverenței, dar ambele calități sunt departe de a fi prezente doar la oamenii geniali. Le puteți întâlni și la oamenii mai obișnuiți  pe care fiecare dintre voi i-ați întâlnit în viața de zi cu zi.
Procesul de programare în sine este departe de a fi un fel de șamanism de neînțeles cu formule magice.  De fapt, veți începe cu ușurință să înțelegeți ce și de ce se întâmplă „sub capacul” computerului Dvs.

2. Stereotipuri legate de vârstă

Eu de asemenea eram sclav al acestui stereotip. În timp ce majoritatea prietenilor mei au avut calculatoare încă din vârsta de copilărie, eu am primit primul meu calculator abia în anii adolescenței mele târzie. Am început să cred că am ratat momentul să încep cu programarea, făceam mereu comparații cu ceilalți și la sfârșit am luat o altă direcție profesională. După aproximativ un deceniu însă, interesul a predominat și am decis că este timpul să încerc. Ceea ce este important de știut este că, dacă aveți interes pentru programare – nu ezitați și nu credeți lucruri greșite de genul „Sunt prea tânăr / prea bătrân pentru asta”. Nu există limite de vârstă pentru această activitate.

3. Nu am fost deloc bun la matematică, deci…

Stop! Cu toate că programarea și matematică sunt legate, cât de mult veți face cu matematica depinde de direcția în care alegeți să vă dezvoltați. Chiar cunoștințele și abilitățile de bază în algebra sunt suficiente pentru a intra în programare. În cazul în care ideile dvs. sunt mai complexe, atunci va fi necesar să vă dezvoltați și abilitățile matematice. În zilele noastre însă ați putea găsi pe internet aproape tot ceea ce vă este necesar complet gratuit. Trebuie să aveți doar dorința și perseverența.  

4. Programarea e potrivită numai pentru bărbați

Cred că nu este nici o concepție mai greșit decât aceasta! Este suficient să facem o referință istorică, ca să vedem că unele dintre evenimentele – cheie din istoria calculatoarelor s-au datorat femeilor și să ajungem la concluzia că sexul n-are nici o importanță în ceea ce privește programarea. Doar un exemplu: persoana care a scris primul program și considerată pentru primul programator este o femeie – Ada Lovelace, fiica poetului Byron. Mai mult decât atât, ea a făcut acest lucru într-o societate cu o concepție mult mai rigidă și patriarhală în ceea ce privește rolul femeii. Să nu uităm și celelalte dame populare din istoria calculatoarelor – Grace Hopper ( care a creat primul compilator pentru limbajele de programare), Adele Goldstine ( care a contribuit la crearea primului calculator digital), Jean E. Sammet ( care a dezvoltat limbajul de programare FORMAC) și multe altele.

5. Pentru a găsi un job, voi avea nevoie de a obține diploma unei universități

Nu. Ca să obțineți un loc de muncă veți avea nevoie de abilități și de un portofoliu. În domeniul tehnologiilor IT mai mult decât în orice alt domeniu, candidații sunt evaluați în conformitate cu abilitățile lor reale și cu proiectele asupra cărora au lucrați și pe care le-au finalizat cu succes. Pentru a ajunge la astfel de proiecte, veți avea nevoie de abilități.

Iar cel mai bun loc unde puteți dobândi aceste abilități sau pur și simplu să verificați dacă programarea este potrivită pentru Dvs. este cursul gratuit „Programming Basics“ al Software University. Acesta vă va pregăti pentru programul de inginerie software pe care îl oferim și care, după ce îl finalizați cu succes, vă va oferi toate abilitățile necesare pentru a începe ca un dezvoltator junior (Junior developer). Tot ceea ce trebuie să faceți este să aplicați pentru acest program. Faceți acest pas înainte în lumea programării cu cursul gratuit „Programming Basics“ astăzi! Vă așteptăm!