SoftUni România Blog: Învață Programare

Lecții gratuite de programare, antrenamente, cursuri, videoclipuri (Java, JavaScript, Python, C#, PHP, C++) de la SoftUni

JavaScriptProgrammingSoftware EngineeringWeb Development

Ce trebuie să știm despre JavaScript?

Cu toate că JavaScript se dezvoltă cu un ritm foarte rapid și este unul dintre cele mai populare limbaje de programare printre  comunitățile GitHub și Stack-Overflow, există încă o serie de concepții greșite sau mituri despre JavaScript.

Numele  JavaScript


Adesea, programatorii începători confundă JavaScript cu Java, deși între cele două limbi nu există aproape nimic în comun. De fapt,  JavaScript trece prin câteva modificări de nume, până când primește denumirea cu care e cunoscut astăzi. Mai întâi, în luna mai 1995 acesta  a fost dezvoltat cu numele Mocha, dar pe parcursul dezvoltării continue Netscape (compania care îl dezvoltă) îi schimbă numele la LiveScript. Următoarea modificare a numelui are loc la sfârșitul aceluiași an când limbajul primește numele cu care este cunoscut și astăzi– JavaScript. Unii presupun că acest nume se datorează faptului că Netscape a utilizat tehnologia Java pentru a crea browserul Netscape Navigator, iar alții cred că numele este rezultatul unui contract încheiat între Netscape și Sun Microsystems.

JavaScript este suficient de capabil?


Mulți oameni cred că JavaScript nu este suficient de aplicabil pe scară largă în comparație cu alte limbi, cum ar fi Java, Python etc., fiindcă a fost creat în numai 10 zile și a acoperit cerințele unor sarcini strict specifice. Cu toate acestea, au trecut mai mult de 20 de ani de la crearea sa, timp în care limba s-a dezvoltat rapid. Astăzi, există numeroase cadre și plugin-uri JavaScript pe care le puteți utiliza pentru a personaliza limba în funcție de nevoile dvs.

JavaScript  este folosit doar pentru interacțiuni din cadrul browserului?

JavaScript a evoluat atât de mult în decursul anilor, încât crearea astăzi de diferite funcționalități pentru utilizatorii de browsere este doar o mică parte din tot ceea ce poate fi făcut cu JavaScript. În plus, astăzi JavaScript poate fi folosit și în dezvoltarea  back-end prin intermediul  node.js și/sau express.js și altele, pentru a crea aplicații desktop prin Electron.js, și de asemenea, aproape toate cadrele JavaScript front-end sunt folosite pentru crearea de aplicații iOS și Android.


Dacă doriți să dobândiți cunoștințe cu privire la modul în care a fost construită structura Front-End  de bază a unei aplicații web, cursul „JavaScript for Front-end“ este cel mai potrivit pentru Dvs. Aplicați acum făcând clic AICI.