SoftUni România Blog: Învață Programare

Lecții gratuite de programare, antrenamente, cursuri, videoclipuri (Java, JavaScript, Python, C#, PHP, C++) de la SoftUni

FreeJavaProgrammingSoftware EngineeringTrainingsUncategorizedWeb Development

Curs Java pentru începători: Care sunt caracteristicile distinctive ale limbajului de programare Java?

Probabil mulți dintre dvs. se întreabă ce exact distinge limbajul Java de celelalte limbaje de programare. Aici vă voi prezenta caracteristicile sale distinctive și motivele din care trebuie să alegeți un curs Java pentru începători:

1. Simplitate
Caracteristicile de bază ale limbajului Java necesită ca limbajul să fie simplu, astfel încât să poată fi învățat fără a fi nevoie de programe sau cursuri de programare îndelungate, fiind în același timp la curent cu ultimele practici software. Ideea aici este ca programatorii cu Java să fie productivi încă de la început.
2. Programare orientată pe obiecte
Limbajul Java a fost conceput ca un limbaj orientat pe obiecte. Programarea orientată pe obiecte se bazează pe ideea „obiectelor”. Obiectele conțin date care sunt stocate sub forma unor câmpuri denumite „atribute”. Codul compune diferitele proceduri denumite „metode”. La programarea orientată pe obiecte programele funcționează atunci când obiectele individuale interacționează. Pentru o mai bună funcționalitate într-un mediu cu o complexitate din ce în ce mai mare, sistemele software trebuie să includă conceptul programării orientate pe obiecte.  Tehnologia Java oferă o platformă curată și eficientă pentru programarea orientată pe obiecte.

3. Limbajul este similar cu alte limbaje de programare în ceea ce privește structura și conținutul 
Menținerea similarității vizuale și structurale ale limbajului Java cu C++ duce la faptul că Java este un limbaj ușor de recunoscut, fiind în același timp mult mai simplu și ușor. Dacă v-ați familiarizat cu С++, veți trece la Java mult mai ușor cu ajutorul unui curs Java pentru începători. Iar dacă sunteți  începători  – atunci după ce ați învățat Java vă veți descurca mult mai ușor cu învățarea  C++ sau unui alt limbaj asemănător.

4. „Duritate
Limbajul de programare Java a fost conceput pentru crearea unui software fiabil. Din acest motiv acesta asigură o verificare continuă a timpului de compilare, urmată de o verificare a timpului de rulare. Proprietățile limbajului predispun studenții de programare de a-și crea obiceiuri bune și de încredere. Fiabilitatea limbajului este completată de simplitatea menționată mai sus. Iată de ce cursurile de programare în Java  pentru începători ar fi o alegere foarte bună pentru programatorii care abia încep să lucreze în acest domeniu.


5. Siguranță
Tehnologia Java a fost concepută să lucreze în medii de distribuție, ceea ce înseamnă că siguranța este de o importanță esențială. Elementele de siguranță au fost implementate încă la nivelul conceptual al limbajului (cum ar fi verificările repetate menționate mai sus), tehnologia Java vă permite să construiți aplicații care nu pot fi „cucerite” din afară. Când lucrați într-o rețea, aplicațiile scrise în Java sunt protejate de intruziunea codului neautorizat care  ar încerca să „se strecoare în culise” și să creeze viruși sau să preia controlul sistemelor de fișiere.


6. Neutru din punct de vedere arhitectural

Tehnologia Java a fost concepută pentru a crea și a menține aplicații care trebuie să funcționeze într-un mediu de rețea eterogen. Într-un astfel de mediu, aceste aplicații trebuie să fie capabile să lucreze în armonie cu arhitecturi variate de hardware. În cadrul acestei diversități de platforme hardware, aplicațiile trebuie să se descurce de asemenea de diversitatea sistemelor de operare și să interacționeze cu multe alte limbaje de programare. Pentru a le adapta la această diversitate de medii operaționale, Java Compiler-ul generează așa numitele bytecodes – un format intermediar neutru din punct de vedere arhitectural, conceput pentru a „transporta” în mod eficient codul către numeroase platforme hardware și software.

7. Portabilitate
Neutralitatea arhitecturală este doar o parte a unui sistem cu adevărat portabil. Tehnologia Java ridică conceptul de portabilitate la un nivel cu totul nou, fiind strictă în definițiile sale în limbajul primar. Tehnologia Java pune o limită prin definirea dimensiunilor principalelor tipuri de date și comportamentul operatorilor aritmetici. Programele Dvs. sunt aceleași pe orice platformă – nu există nicio incompatibilitate între tipurile de date, la nivel de hardware sau software.
8. Un limbaj de înaltă performanță
Performanța trebuie întotdeauna să fie luată în considerare. Din acest punct de vedere, platforma Java atinge o performanță excepțională folosind scheme prin intermediul cărora interpretatorul poate funcționa cu o viteză completă, fără necesitatea de a verifica mediul run-time. Colectorul de gunoi (grabage collector) funcționează ca o funcție de prioritate scăzută în fundal, alocând suficientă memorie pentru alte procese. Toate acestea oferă o resursă de calcul suficientă pe platforma Java.

În concluzie
Cu toate că sunt limbaje mai bune dintr-un punct de vedere sau altul, nu este un alt limbaj care să combine toate aceste trăsături caracteristice. Această combinație specială de calități pozitive oferă avantajul limbajului Java în comparație cu celelalte limbaje de programare și introducerea în Java ar merita toate eforturile dvs. în timpul cursului Java pentru începători.

Alegeți limbajul Java pentru a fi primul limbaj de programare pe care-l învățați și începeți studiile dvs. în  Cursul online gratuit  “Programming Basics with Java” care vă va familiariza cu fundamentele acestuia! Aplicați astăzi făcând clic AICI!