SoftUni România Blog: Învață Programare

Lecții gratuite de programare, antrenamente, cursuri, videoclipuri (Java, JavaScript, Python, C#, PHP, C++) de la SoftUni

C#JavaJavaScriptPHPProgrammingPythonSoftware EngineeringTrainingsWeb Development

Câteva sfaturi pentru programatorii începători

Oricine care a luat calea programatorului sau intenționează s-o ia, cel mai probabil are în gând niște concepții greșite și numeroase întrebări cu privire la pașii care trebuie făcute pentru a avea o carieră de succes. Vă oferim câteva sfaturi care vor clarifica ambiguitățile în ceea ce privește ce reprezintă programarea și care este drumul programatorului.

1. Programarea este un instrument
Este important să că programarea în sine este doar un instrument prin intermediul căruia puteți rezolva o problemă. Instrumentul însuși nu este rezolvarea. Rezolvarea problemei constă în ideea care apare în mintea dvs., iar codul este modalitatea în care  aplicați această ideea în practică. Rețineți: întotdeauna trebuie mai întâi să găsiți soluția și după aceea să căutați cea mai bună modalitate de a o implementa printr-o programare clară. Cu cât mai adânc intrați  în programare, cu atât mai ușor vă veți transforma ideile. într-un cod de programare concret.

2. Însușiți fundamentele
Dacă porniți pentru prima dată pe calea programării, aveți în vedere că e foarte ușor să mușcați o bucată mai mare decât puteți înghiți. Această metaforă poate fi înțeleasă în câteva moduri: Întotdeauna trebuie să existe o secvență clară a cunoștințelor pe care le dobândiți. Chiar dacă aveți o memorie excelentă, dar învățați lucrurile în mod aleatoriu, este posibil să ratați ceva important sau ordinea modificată de învățare ar putea duce la încălcarea logicii care conectează componentele unui limbaj de programare. De asemenea, „mușcarea unei bucăți mari” dintr-un limbaj de programare ar putea duce la pierderea dvs. în detaliile sale fără a avea o privire mai generală asupra acestuia. În plus, nu vă recomandăm să începeți învățarea a câteva limbaje de programare în paralel.

Pentru a atinge acest scop, trebuie să înțelegeți fundamentele programării aplicabile tuturor limbajelor de programare. Acestea includ termenii ca „programare orientată pe obiecte”, „logică condițională”, „tipuri de date” și altele.

3. Începeți cu proiecte pentru care aveți un interes foarte mare. Când luați calea programării trebuie să fiți siguri în ce sferă a programării doriți să vă dezvoltați.

Concentrați-vă atenția acolo și aflați tot ce aveți nevoie pentru a vă putea deplasa în această direcție. Între timp, puteți face exerciții ( după ce ați avansat, bineînțeles), construind aplicații legate de interesele și scopul dvs. final.

Cel mai bun lucru prin care vă puteți distinge de la ceilalți candidați la un interviu de muncă ar fi să prezentați câteva proiecte  interesante proprii din portofoliul dvs. Astfel de proiecte ar putea demonstra multe calități bune pe care angajatorii le caută. Aceste calități includ următoarele:

– Inițiativa și motivația de a deveni un mare programator;
– Capacitatea de a implementa cunoștințele pe care le aveți într-o aplicație funcțională;
– O mare încredere că sunteți gata și capabili de a căuta rezolvarea problemelor apărute în procesul de lucru;

4. Puneți totul în discuție

Veți progresa mult mai repede și veți învăța mai mult dacă vă obișnuiți să fiți mai curioși în ceea ce privește modul de funcționare a lucrurilor. Analizați diferite programe încercând să identificați logica funcțiilor acestora. De asemenea, având o înțelegere mai bună asupra unui anumit cadru software, veți mult mai eficienți în ceea ce privește rezolvarea eventualelor probleme  apărute. 

5. Nu vă mulțumiți cu ceea ce știți

Nu este nici o problemă că nu știți sau nu înțelegeți tot atunci când este vorbă de programare. Ceea ce este și mai important este că sunteți conștienți de acest fapt. A fi conștienți cu propriile limitări v-ar permite să le depășiți mai ușor și de a vă extinde cunoștințele. Acestea însă sunt legate de curiozitate – tocmai prin curiozitate veți putea descoperi lucrurile noi, lucruri al cărui mod de funcționare nu cunoașteți și astfel veți fi capabili să stabiliți noi obiective și noi orizonturi de cucerit. 


Care este cel mai bun mod de a deveni un inginer software? Aplicați pentru cursul gratuit  “Programming Basics” al Software University făcând clic AICI.