SoftUni România Blog: Învață Programare

Lecții gratuite de programare, antrenamente, cursuri, videoclipuri (Java, JavaScript, Python, C#, PHP, C++) de la SoftUni

C#ProgrammingSoftware EngineeringWeb Development

Pentru ce sarcini de programare este potrivit C#?

Un rol decisiv în alegerea limbajului de programare în care să investim timpul și eforturile noastre îl are aplicabilitatea acestuia, deci pentru ce este potrivit un anumit limbaj. C# (îl pronunțăm „С sharp) de exemplu, este un limbaj cu scop general. Aceasta înseamnă că este potrivit pentru diverse scopuri. Vă prezentăm unele dintre acestea:

C# pentru dezvoltare web

Unele dintre lucrurile pentru care C# este extrem de potrivit este dezvoltarea web. Pentru acest scop programatorii C# dispun de un instrument denumit ASP.NET – cadru tehnologic (framework). Acesta e potrivit pentru aplicații server și vă permite să construiți pagini web dinamice cu ajutorul limbajului C#. Bineînțeles, aici vorbim despre logica back-end pe care o anumită aplicație sau pagină web ar putea utiliza. În ceea ce privește designul, veți avea nevoie de instrumentele standarde.

C# pentru dezvoltarea de aplicații desktop

Nu există aproape nici o altă sferă în care limbajul să fie mai potrivit Cu toții suntem familiarizați cu poziția dominantă a Microsoft în domeniul sistemelor de operare, așa că nu este surprinzător faptul că pentru programatorii începători care lucrează pe Windows nu există un limbaj de programare mai potrivit decât C# (care de asemenea a fost creat de Microsoft). În plus, Microsoft are și un mediu de dezvoltare propriu (IDE) armonizat cu limbajul, așa că primiți un set complet pentru dezvoltarea de aplicații web.  

C# pentru dezvoltarea de aplicații mobile

Cu C# puteți dezvolta chiar și aplicații pentru dispozitivele mobile. Până de curând, acesta a fost teritoriul limbajului Java și altor limbaje specializate în dezvoltarea aplicațiilor pentru dispozitivele mobile, dar după ce în 2016 Microsoft a achiziționat Xamarin, compania a început să dezvolte tehnologia pentru a se potrivi aplicațiilor cross-platform. Acest lucru permite crearea unor aplicații scrise în C# care rulează bine și pe macOS de la  Apple!

C# pentru dezvoltarea de jocuri

Deși jocurile pot fi incluse în unele dintre tipurile de aplicații menționate mai sus, dezvoltarea de jocuri este o nișă cu totul separată și își are caracteristicile specifice proprii. Atunci când vorbim despre gaming, limbajul cel mai des menționat este С++, dar С# are, de asemenea, aplicarea sa în cadrul acestui proces. Să luăm, de pildă, cel mai popular motor de joc open source– Unity. Acesta a fost scris în întregime în C# și respectiv pentru a programa unele evenimente, setări sau orice alt lucru în Unity, aveți nevoie doar de C# și să înțelegeți principiile programării orientate pe obiecte.

C# este potrivit pentru începători?

Absolut da! Este greu să găsiți un limbaj mai potrivit cu care să începeți aventura voastră în lumea programării. Acest limbaj este ușor de învățat și programatorii cu C# au un vast domeniu de realizare. Cursul gratuit „Programming basics with C#“ la Software University este cel mai bun mod de a însuși abilitățile necesare pentru a lucra cu C#. Aplicați acum!