SoftUni România Blog: Învață Programare

Lecții gratuite de programare, antrenamente, cursuri, videoclipuri (Java, JavaScript, Python, C#, PHP, C++) de la SoftUni

Front-EndHTML and CSSLATESTProgrammingSoftware EngineeringTrainingsWeb Development

HTML – scurt istoric

HTML este un acronim, prescurtarea “Hypertext Markup Languange”. Un limbaj de marcare înseamnă un sistem folosit pentru a adnota textul care folosește etichete pentru a defini elementele documentului. Atunci când se aplică un astfel de sistem, limbajul de marcare nu este vizibil în timpul vizualizării, dar aplicarea sa în anumite părți ale textului le face diferite vizual. Ideea în sine, precum și numele limbajului, provin de la binecunoscuta evidențiere a textului cu marker pe care o facem atunci când lucrăm cu diverse documente, notițe și multe altele. Aceasta este funcția în practică a acestui tip de limbaje –  ele acoperă un anumit volum de text cu etichete, iar etichetele indică modul de procesare a textului acoperit – îngroșarea, sublinierea textului, modificarea culorii sau poziționarea acestuia și multe alte acțiuni legate de formatarea textului. HTML face tocmai acest lucru- prin utilizarea unor anumite etichete, acesta structurează site-urile web (care reprezintă documente) și ajută la formatarea textului, imaginilor și celorlalte elemente vizuale. Care este originea limbajul HTML și cum s-a dezvoltat până în zilele noastre?

Care este istoria limbajului HTML?

HTML a fost creat de către Sir Tim Berners- Lee. În anul 1980, în timp ce lucrează în CERN, Tim Berners- Lee propune și creează prototipul ENQUIRE – un sistem care să fie utilizat de către miii de angajați ai instituției, pentru a folosi și a partaja documente – un proces care la acea vreme era foarte dificil datorită numeroaselor rețele, diverse programe software și multe alte lucruri pe care oamenii de știință le-au folosit pentru a comunica. La sfârșitul deceniului, în anul 1990, el oferă un sistem de hipertext bazat pe internet. Până la sfârșitul anului următor, Tim a putut crea  browser-ul și software-ul de server.

Prima descriere a HTML disponibilă publicului a fost inclusă în documentul denumit “HTML Tags”. Acesta apare pe Internet la sfârșitul anului 1991. În acest document au fost descrise cele 18 elemente (etichete) care au compus designul inițial și relativ simplu al limbajului HTML. Cu excepția etichetei pentru hiperlink, toate celelalte elemente au fost inspirate de SGML – Standart Generalized Markup Language-formatul pentru documente folosit de către CERN. Unsprezece din cele 18 elemente inițiale fac încă parte din sintaxa limbajului HTML.

Inițial, Berners-Lee a considerat HTML ca fiind o aplicație SGML. Formal, limbajul a fost definit ca atare de Internet Engineering Task Force (IETG), în publicarea primei propuneri pentru o specificație HTML – „Hypertext Markup Language (HTML)”, compusă de el și Dan Connelly. Cu toate acestea, proiectul a devenit învechit destul de repede, dar a lăsat totuși o amprentă prin consolidarea rolului etichetelor personalizate pentru încorporarea de imagini in-line, o practică introdusă de browser-ul Mosaic care reflecta filosofia IETF de a baza crearea și validarea standardelor pe prototipuri de succes. În anul 1994, după ce  HTML și proiectul concurent HTML+ au devenit deja învechite, IETF au înființat HTML Working Group – o echipă care să dezvolte și să aplice conceptul de HTML. Astfel, în anul 1995 apare  HTML 2.0 – prima specificație de internet pentru limbajele de marcare, pe care să se bazeze toate implementările viitoare în această direcție. Din păcate, dezvoltarea următoare sub conducerea IETF a devenit imposibilă, fiindcă a fost blocată din neatenție  de interese  concurente. Din anul 1996, specificațiile  HTML sunt menținute World Wide Web Consocrtium (W3C), cu ajutorul unor companii voluntare. La sfârșitul anului 1999, HTML 4.01 devine public, iar actualizările continuă pe tot parcursul anului 2001. În 2000, HTML a fost stabilit ca un standard internațional (ISO / IEC 15445: 2000).


Patru ani mai târziu, în anul 2004 a început dezvoltarea standardului  HTML 5. Acesta este dezvoltat de Grupul de lucru pentru tehnologia aplicațiilor Web Hypertext (WHATWG) în colaborare cu W3C din 2008. Standardul HTML5 a fost completat și lansat publicului la 28 octombrie 2014.

HTML 5 există de mai mulți de 5 ani și s-a consolidat deja ca metoda principală și componentul– cheie al dezvoltării front-end a site-urilor web și aplicațiilor web, dar bineînțeles, cu ajutorul CSS. Dacă doriți să dobândiți abilitățile de a lucra cu HTML și CSS – am pregătit special  pentru voi cursul “HTML and CSS – August 2020″. Înscrieți-vă, noi vă așteptăm!