SoftUni România Blog: Învață Programare

Lecții gratuite de programare, antrenamente, cursuri, videoclipuri (Java, JavaScript, Python, C#, PHP, C++) de la SoftUni

Code to SuccessInterviewProgrammingSoftware EngineeringTrainings

Software University mi-a oferit oportunitatea de a studia o varietate de tehnologii interesante într-un mod accesibil și ușor!”

În rubrica noastră dorim să împărtășim interviurile inspirate cu unii dintre cei mai de succes studenți ai noștri, oferindu-vă oportunitatea de a afla mai multe despre ei- cum au aflat că programarea este în sângele lor, ce i-a motivat să se dezvolte, care au fost provocările lor cele mai mari și alte chestii interesante. “Majoritatea trainerilor, precum și ceilalți studenți, au fost tineri, extrem de motivați, harnici și receptivi. Este dificil într-un astfel de mediu să nu înveți confortabil!” Cum trece ziua unui programator și care sunt planurile pentru viitor ale lui Nikolay, nu ratați să citiți în rândurile următoare! 

Bună, Nikolay! Te-ai  putea prezenta cu câteva cuvinte cititorilor blogului nostru?

Bună, numele meu este Nikolay Rogchev și sunt din Plovdiv. Locuiesc în Sofia de 10 ani, iar acum aproape 3 ani am început să mă ocup de programare. Îmi place să ascult și să produc muzică electronică atunci când am această posibilitate. 

Ce t-a atras la programare și ai un limbaj de programare preferat?

Întotdeauna am avut interes pentru programare și pentru tehnologiile informaționale în general. Am aflat despre cursul Programming Basics de la un prieten. M-a atras faptul că pot încerca ceva nou și interesant, iar puțin mai târziu am aflat că aceasta este profesia mea.

Care dintre cursurile programului a fost cel mai util pentru tine și de ce?

Toate cursurile pe care le-am urmărit au fost extrem de utile pentru mine. Dacă ar trebui să aleg numai unul, am spune că acesta este cursul de Programare orientată pe obiecte. Cel puțin pentru mine, în urma acestui curs majoritatea lucrurilor învățate anterior s-au clarificat și am înțeles pe deplin sensul lor.

De ce ai ales Software University și care a fost ambianța în timpul studiilor?

Am ales Software University, pentru că mi-a oferit oportunitatea de a studia o varietate de  tehnologii interesante într-un mod accesibil și ușor. În ceea ce privește ambianța, am absolvit o universitate de stat și pot spune că studiile acolo nu au avut nimic de comun cu studiile aici

Care a fost cea mai mare dificultate pentru tine în timpul programului?

Ceea ce mi-a fost cel mai greu era să-mi schimb modul de a gândi. Să încep să mă gândesc ca un programator și să abordez problemele din punctul de vedere al programării.

Care sunt programatorii mai buni- femeile sau bărbații?

Bărbații sunt cu siguranță mai numeroși, dacă sunt programatori mai buni, nu pot să spun. Dacă o persoană este suficient de harnică și persistentă, mai devreme sau mai târziu, va obține rezultate bune, indiferent de sex.

Ce abilități, în afară de cele de programare, ai reușit să dobândești la Software University?

Fiindcă în partea mai mare a studiilor mele am fost și trainer în cadrul cursului Programming Basics, precum și un mentor al studenților, am reușit să-mi îmbunătățesc semnificativ abilitățile de prezentare. A înțelege ceva și a-l putea explica suficient de bine și ușor de înțeles, sunt două lucruri cu totul diferite.

Am reușit să îmbunătățesc așa numitele Soft Skills despre care mai târziu mi-am dat seamă ca fac o parte foarte importantă din abilitățile omului. Numeroasele proiecte în echipă m-au sprijinit să mă pregătesc pentru munca reală într-o companie.

Diploma de la Software University te-a ajutat să-ți găsești cariera?

Da. Faptul că studiez la Software University m-a ajutat, cu toate că nu am încă o diplomă. Am început să lucrez în compania INDEAVR aproximativ un an după ce am început studiile mele aici. Succesul și rezultatele obținute la cursurile trecute mi-au fost de folos când am început să lucrez. Bineînțeles, nu mă pot baza doar notelor obținute la examene și proiecte, dar am spune că acestea dau un început bun procesului de intervievare.

Unde te vezi peste 5 ani în plan profesional?

Peste 5 ani mă văd ca Senior Developer sau Team Lead. În momentul de față încep un proiect comun cu încă un coleg și sper că va funcționa cu succes!

Și, în sfârșit – care este sfatul tău către toți studenții viitori care urmează să-și  înceapă studiile la Software University?

În primul rând îi sfătuiesc să se pregătească pentru multă muncă și învățare. Software University este doar începutul și aș spune – cea mai ușoară parte a acestei profesii. Este nevoie de multă persistență, chiar și „încăpățânare”, pentru a rezolva o anumită problemă, dar această face parte din rutină zilnică a unui programator.

Pentru mai multe povești de succes, urmăriți noua rubrică  “Code to success”! Dacă aveți și voi o poveste inspirată pe care doriți s-o împărtășiți cu noi, ne puteți scrie la adresa de email [email protected]. Iar dacă doriți să fiți la locul studenților noștri de succes, faceți primul pas aplicând pentru cursul gratuit Programming Basics de  AICI.