SoftUni România Blog: Învață Programare

Lecții gratuite de programare, antrenamente, cursuri, videoclipuri (Java, JavaScript, Python, C#, PHP, C++) de la SoftUni

Code to SuccessProgrammingSoftware EngineeringTrainings

Dr. Svetlin Nakov vorbește despre platforma de învățare SoftUni

Povestea lui Svetlin Nakov

Mă ocup de programare încă din anul 1991 când am fost în clasa a 4-a a școlii primare. Am început cu un atelier de programare în limbajul Basic pentru copii care a avut loc în orașul meu natal. Am crescut într-un oraș mic și într-o perioadă cu oportunități restrânse în ceea ce privește învățarea de programare și de tehnologii. Învățam împreună cu fratele meu cu ajutorul niște cărți în limba rusă luate din bibliotecă. Am devenit foarte pasionat de programare. Ca elev am scris în limbajele Basic și pe urmă în Pascal și C++.

Am participat la toate concursurile și olimpiadele de programare  posibile din acea perioadă.  Am reușit să câștig zeci de premii și medalii de programare. Am intrat în echipa națională de programare a Bulgariei și de patru ori am câștigat medalii la olimpiadele internaționale.

În paralel, am dezvoltat niște proiecte de aplicații pentru companii locale mici. Îmi aduc aminte primul meu produs software comercial: sistemul de gestionare a vânzărilor unui magazin mic din cartierul meu care a funcționat cu succes câțiva ani.

Am fost student  în cea mai prestigioasă universitate de informatică și tehnologii, dar m-am dezamăgit repede de sistemul de învățământ rigid care pune accentul pe teorie în loc de practică și rămânerea în urmă în domeniul tehnologiilor moderne.

Am lucrat cu programator într-o companie software și treptat am ajuns până la poziția de dezvoltator software senior, pe urmă am fost șef de echipă și la sfârșit am creat cu colegii mei o companie software proprie, dar atunci mi-am găsit adevărata inspirație: de a fi profesor.

Am început să predau programare: Mai întâi la universitate, apoi în anul 2004 împreună cu colegii mei am înființat o academie pentru programatori. În 2009 o mare corporație software a cumpărat academia noastră și astfel am reușit să dezvoltăm cea mai mare academie software din acea perioadă  și să oferim abilități software practice și oportunități de carieră mii de studenți. În anul 2013 am înființat SoftUni, pentru a oferi o educație  practică de calitate pentru ingineri software  și specialiști IT, abilități practice, profesie și joburi pentru mii de oameni tineri.

SoftUni – educație de calitate, profesie și joburi pentru ingineri software

SoftUni (prescurtat de  Software University) este cea mai mare organizație pentru formare tehnologică din Europa de Sud-Est care oferă  o formare practică, accesibilă și de calitate pentru ingineri software și abilități digitale pentru oameni tineri care obțin o profesie și își încep cariera în domeniul  IT. Până în anul 2020, la cursurile de programare ale SoftUni au participat peste 150 000 de studenți, din care zeci de mii au obținut o profesie și își găsesc locul de muncă în domeniul IT. Pentru o perioadă de 6 ani, în sistemul automatizat de verificare a temelor al SoftUni au fost depuse și verificate peste 13,5 de milioane de rezolvări de probleme de către studenți din 140 de țări.  

Misia SoftUni  este de a oferi oricărei persoane cu dorința și talentul necesare oportunitatea de a se ocupa de programare sau de profesiile digitale, de a-și începe drumul profesional într-un mod ușor și accesibil și dacă i se trezește pasiunea pentru acest domeniu, să-și înceapă cariera în programare.

La SoftUni începeți cu un curs gratuit în timpul căruia puteți vedea dacă vă place programarea, dacă vi se potrivește, dacă vă pasionează și vă inspiră. După aceea, puteți alege specializarea tehnologică și primiți oportunitatea de a învăța cu ajutorul numeroaselor  activități de învățare prin practică. Programul durează aproape 2 ani și reprezintă o serie de module tehnologice și cursuri cu complexitate crescândă și actualizare treptată a cunoștințelor.

Fiecare curs din cadrul programului de inginerie software al SoftUni constă în sesiuni de instruire în care  un trainer cu experiență demonstrează în timp real noile abilități din cadrul lecției curente, iar apoi dă probleme și exerciții practice cu complexitate crescândă legate de materialul învățat. Cursiștii rezolvă problemele și le transmit pentru  evaluare automatizată în timp real. În caz de necesitate, studenții pot solicita și primi sfaturile, explicațiile și ajutorul asistenților și profesorilor, precum și explicații pas cu pas pentru unele din probleme. La sfârșitul cursului ia loc un examen practic  asupra materialului învățat în care studenții trebuie să scrie cod, să rezolve probleme și să dezvolte proiecte software practice, așa cum se va întâmpla când aceștia încep să lucreze într-o companie software. Studenții care au trecut examenul cu cele mai bune rezultate vor primi un certificat care atestă cunoștințele însușite. În urma absolvirii cu succes a programului complet de inginerie software, studenții vor obține o diplomă, precum și oferte de muncă de către companiile software. SoftUni este partener cu peste 100 de  companii de software unde lucrează deja mii de studenți care au absolvit programul nostru de inginerie software.

SoftUni nu este o universitate tradițională nici un liceu

SoftUni oferă un program complet de instruire în domeniul ingineriei software: de la zero până la prima zi de lucru în domeniul tehnologiilor informatice. Spre deosebire de educația tradițională ( cum ar fi colegiile, universitățile și școlile), la SoftUni studenții însușesc prin practică abilitățile solicitate de companiile software. Curriculumul programului pentr  profesiile pe care le oferim este bazat pe cerințele angajatorilor incluse în anunțurile de angajare. Obiectivul principal al SoftUni este de a vă oferi cunoștințele și abilitățile necesare, ca să deveniți profesioniști de succes în domeniul programării și profesiilor digitale.  În acest scop, urmărim principiul „învățării prin practică” care include o cantitate enormă de probleme și proiecte practice prin care obțineți experiență practică, realizați un portofoliu de proiecte tehnologice reale și vă pregătiți pentru începutul carierei dumneavoastră. Succesul nostru este măsurat prin succesul dumneavoastră: prin cei care au stăpânit cu succes profesia de inginer software și au reușit să-și găsească jobul visat.

Spre deosebire de universitățile tradiționale, SoftUni pregătește practicieni cu abilități practice reale care înțeleg în adâncime principiile și conceptele tehnologiilor software, si-au dezvoltat gândirea algoritmică și abilitățile de rezolvare a problemelor, s-au obișnuit de a găsi singuri rezolvările problemelor  din practică.  Noi de la SoftUni creăm profesioniștii de la care au nevoie angajatorii. Cerințele angajatorilor sunt reperul pentru crearea curriculumului, iar metodologia de formare a fost dezvoltată timp de peste 10 ani și s-a dovedit ca fiind productivă și funcțională.

La SoftUni curriculumul este modern și utilizează cele mai recente și solicitate tehnologii de pe piață muncii. În urma absolvirii universității, mulți oameni au dificultăți în găsirea unui loc de muncă. După ce absolviți programul nostru, noi vă vom sprijini să vă începeți cariera într-una dintre cele mai mari companii din domeniul IT. Probabil la universitate nu ați avut la dispoziție un consultant în carieră care să vă ajute,  dar SoftUni vă garantează că la noi veți primi răspunsurile tuturor întrebărilor voastre, vă vom oferi o instruire de cea mai înaltă calitate și sprijinul continuu al asistenților, studenților, mentorilor și trainerilor noștri. Singurul nostru obiectiv este de a vă ajuta să deveniți experți în programare și să vă însoțim pe tot drumul spre dobândirea cunoștințelor și abilități necesare pentru a vă începe cariera.

SoftUni creează o comunitate de studenți, colegi și prieteni, încurajând împărtășirea de cunoștințe, asistența reciprocă și comunicarea între profesori și studenți. SoftUni garantează întrebări la toate răspunsurile legate atât la materialul învățat, cât și la profesia inginerului software, astfel creând un mediu de învățare extrem de susținător în care învățați împreună cu trainerii voștri, și nu singuri.

Trainerii la SoftUni sunt ingineri software cu experiență îndelungată care au cunoștințe tehnice  profunde, sunt vorbitori talentați și au abilitatea de a preda cu răbdare și inspirație, cu multă energie și dorință și care au o reputație de predare dovedită bazată pe feedback-ul continuu al studenților.

Ambițiile SoftUni în România: a sprijini tinerii să deschidă drumul spre programare

SoftUni vine în România  cu scopul de a oferi acces la educația tehnologică de calitate tuturor celor doresc să se ocupe de programare și de dezvoltare software. Avem dorința să oferim fiecărui om oportunitatea de a încerca profesiile din domeniul IT, după cum am făcut și în alte țări din lume. Credem că cu motivarea și diligența suficiente, oricine ar putea deveni un programator și să aibă o profesie satisfăcătoare, renumită și care oferă un înalt  standard de viață.

SoftUni folosește o metodologie de educație tehnică practică accesibilă pentru mai mulți oameni care se desfășoară în comunități mari, active, unite și susținătoare. SoftUni a creat un proces de învățare în mare măsură automatizat, iar trainerii academiei sunt la un nivel foarte înalt, cu o vastă experiență și cu marea cauză de a contribui la construireа unei industrii IT și mai puternice în România și de a asigura locuri de muncă prestigioase, satisfăcătoare și bine plătite tot mai multor tineri  care creează viitorul digital al României și al regiunii. Noi de la SoftUni credem că creșterea numărului de specialiști IT și de ingineri software va rezulta într-o economie mai puternică și inovatoare și în creșterea nivelului de trai în general.

Drumul programatorului la SoftUni

Drumul programatorului la SoftUni începe cu cursul gratuit “Programming Basics” pentru începători compleți cu ajutorul căruia fiecare participant își verifică interesele și motivația pentru învățarea programării, dacă are talentul și dacă vrea să se angajeze pe termen lung.

După încheierea cursului gratuit de programare urmează examenul de admitere practic care acoperă materialul învățat și vă oferă oportunitatea de a alege direcția profesională: Java și tehnologiile Spring, Python și Django, JavaScript (front-end și Node.js) , C# și ASP.NET MVC.

Urmează câteva semestre în care sunt însușite principiile fundamentale ale programării și dezvoltării software și conceptele de bază ale tehnologiile software: gândirea algoritmică, structurile de bază de date și algoritmele, programarea orientată pe obiecte, programarea funcțională, bibliotecile principale ale platformei, lucrul cu baze de date, tehnologiile  front-end т, sistemele de server (tehnologiile back-end), sisteme de control  cod sursă și munca în echipă.

Studiile continuă cu modulele profesionale unde studenții însușesc niște abilități tehnice practice în funcție de tehnologia învățată și stack-ul tehnologiei alese. Aceste module dezvoltă abilitățile practice de programare a sistemelor și soluțiilor  software și îi pregătesc pe studenți pentru piața muncii și pentru cerințele angajatorilor din domeniul IT.

În urma absolvirii cu succes a modulelor profesionale ( iar adeseori și înainte de absolvire), studenții obțin calificarea profesională de „programator junior” și cu ajutorul centrului de carieră al SoftUni sau în mod independent, ei își încep drumul profesional în industria software.

Dacă acest articol v-a inspirat să deveniți unul dintre studenților noștri de succes, faceți primul pas aplicând pentru cursul gratuit Programming Basics de  AICI.