SoftUni România Blog: Învață Programare

Lecții gratuite de programare, antrenamente, cursuri, videoclipuri (Java, JavaScript, Python, C#, PHP, C++) de la SoftUni

C#JavaJavaScriptPHPProgrammingPythonSoftware EngineeringTrainings

Ghid pentru începători: Ce te așteaptă la SoftUni

După ce treceți cu succes de cursul introductiv „Fundamentele programării” și apoi Modulul „Fundamentals”, vă veți  confrunta cu întrebarea „Ce cale de carieră ar trebui să iau?“. Dar înainte să răspundem la această întrebare, trebuie să spunem câteva cuvinte despre modulul „Fundamentals”.

Ce reprezintă cursul „Programming Basics”?

Cursul „Programming Basics” își propune să-i ajute pe studenți să învețe abilitățile de programare de bază necesare pentru instruirea în toate domeniile tehnologice pe care SoftUni le oferă în programul complet de inginerie software. Acestea includ scrierea de cod de programare la un nivel de bază ( basic coding skills), lucrul cu mediul de dezvoltare (IDE), utilizarea variabilelor și datelor, operatorilor și expresiilor, lucrul cu consola ( citirea datelor de intrare și imprimarea rezultatelor), utilizarea instrucțiunilor condiționale ( if, if-else) și bucelor (for, while, do-while). Cursul „Programming Basics” se încheie cu un examen practic de programare care reprezintă intrarea în programul de inginerie software al SoftUni.

Ce reprezintă modulul „Fundamente”?

Modulul „Fundamente” urmează cursul „Programming Basics”, dar doar pentru cei care trec cu succes examenul de admitere. Scopul de bază al modulului „Fundamentals” este de a vă ajuta să vă extindeți în continuare cunoștințele în ceea ce privește conceptele de bază ale programării, cum ar fi matricele, listele, tabelele asociative, diferitele metode și unele noutăți legate de programarea orientată pe obiecte. Trebuie să învățați să combinați aceste abilități noi cu cunoștințele pe care le-ați dobândit în timpul cursului „Programming Basics“. Stăpânirea acestei combinații vă va oferi fundamentul necesar oricărui programator care se respectă.

Pentru confortul dvs., în modulul „Fundamentals” puteți continua cu limbajul de programare care corespunde dorințelor dvs. Puteți alege între Java, C#, JavaScript și Python. În timpul modulului „Fundamentals”, veți avea două examene. Primul examen este așa numitul „examen intermediar” sau „mid exam“. După cum  puteți ghici din nume, acesta are loc la mijlocul curriculumului, după ce ați învățat deja unele concepte noi, cum ar fi matricele și listele. Al doilea examen este cel final care vă așteaptă în urma încheierii cursului. După ce treceți cu succes cele două examene, puteți continua cu modulele profesionale.

Module profesionale – ce carieră să alegeți?

După ce încheiați cu succes modulul „Fundamente”, puteți lua una dintre cele patru căi profesionale: Java Developer, C# Web Developer, Python Developer și JavaScript Developer. Fiecare dintre aceste patru căi profesionale include un set de module care au scopul principal de a vă sprijini să dobândiți toate abilitățile necesare pentru a putea începe un job ca junior web developer.

Aveți în vedere că fiecare dintre aceste specializări are o durată diferită și oferă un număr diferit de credite. Curriculumul  C# Web Developer și  curriculumul Java Web Developer  durează aproximativ un an și jumătate, iar Python Web Developer și JavaScript Developer sunt mai scurte – le puteți absolvi aproximativ într-un an și două luni.

Mai multe detalii privind curriculum puteți vedea aici.

Haideți să aruncăm o privire și pe fiecare profesie  aparte:

JavaScript Developer
Domeniul profesional   „JavaScript Web Developer” include dobândirea:

– unor cunoștințe software de bază: atingerea unui nivel excelent de programare, munca cu sistemele de control ale codului sursă, cunoștințe principale în domeniul structurilor de date, stăpânirea paradigmelor,  precum și programarea profesională și programarea orientată pe obiecte;

– abilităților de a scrie cod de calitate, lucrul cu bazele de date, cu standardele web, cu automatizarea testării, cu testarea unității, precum și test-driven development (TDD);

– abilităților de a lucra cu tehnologiile practice pentru front-end care se combină bine cu JavaScript: HTML5, CSS, JavaScript și jQuerry; lucrul cu AJAX și serviciile web REST bazate pe metodele JSON și  HTTP; crearea de Single-Page-Apps cu JS Frameworks, precum și Angular și React.

– abilităților de lucru cu tehnologii pentru dezvoltarea de aplicații pe server JS (back-end): MEAN stack, MERN stack, programarea pentru Node.js, utilizarea de pachete  npm populare, web framework Express.js, utilizarea bazei de date non-relaționale MongoDB și crearea de proiecte JS cu Grunt, Babel și Webpack și alte JS server-side frameworks și JS biblioteci.

De ce trebuie să alegeți JavaScript?

– JavaScript este un limbaj de programare extrem de expresiv – acesta vă permite să creați aplicații flexibile pentru platforme variate, acoperind atât partea front-end, încât și partea back-end a aplicației voastre.  Prin programul nostru privind dezvoltarea JavaScript, însușirea JavaScript devine unul dintre cele mai interesante lucruri prin care veți trece!

– Milioane de programatori din lume folosesc JavaScript. Mai mult de jumătate de proiectele din GitHub folosesc JavaScript.

– JavaScript este un limbaj obligatoriu pentru fiecare inginer software modern, mai ales pentru că este indispensabil în construirea de interfețe-utilizator (UI). Chiar dacă vă construiți logica serverului pe baza unui alt limbaj, veți reveni la JavaScript, mai ales din cauza părții front-end.

– JavaScript face o parte integrantă a oricărui site web modern și este utilizat  în combinație cu multe alte tehnologii server și soluții software.

– JavaScript este potrivit atât pentru programare front-end, cât și pentru a construi logica back-end.

– Toate acestea transformă JavaScript într-un limbaj care continuă să se dezvolte pentru a răspunde necesităților actuale ale programării web. Din această cauză crește și nevoia de programatori de calitate în JavaScript. Doriți să deveniți unul dintre aceștia? Software University este locul unde puteți atinge acest scop!

C# Developer

Una dintre cele mai căutate profesiuni din domeniul IT e cea a programatorului C#. Curriculumul actual al  Software University este complet și vă permite să dobândiți cunoștințe profunde și să dezvoltați un set complet de abilități în domeniul profesional Programator C# Web. Cursul vă va oferi toate abilitățile practice necesare pentru programarea .NET. Aceste competențe sunt solicitate de fiecare companie din industria IT. Dacă alegeți acest domeniu, veți dobândi următoarele abilități:

–  Programarea cu ajutorul limbajului de programare C#, lucrul cu mediul de dezvoltare integrat Visual Studio, utilizarea de colecții, implementarea programării orientate pe obiecte, lucrul cu clasele și obiectele, lucrul cu Git și GitHub;

– Cunoștințe de bază privind structurile de date și algoritmele; dobândirea abilităților de soluționare a problemelor prin intermediul limbajului C# și Visual Studio;

– Dezvoltarea de aplicații web cu ASP.NET MVC, Entity Framework și SQL Server;

– Dezvoltarea de aplicații back-end cu ASP.NET WebAPI, Entity Framework și SQL Server;

– Dezvoltarea de aplicații front-end cu HTML5, CSS3, JavaScript, AJAX și REST;

De ce trebuie să alegeți C#?

– Limbajul de programare C# este unul dintre cele mai potrivite limbaje pentru începători. Acesta este potrivit aplicării paradigmelor de programare – cu ajutorul acestuia puteți realiza programarea procedurală, programarea orientată pe obiecte sau programarea funcțională. Sintaxa limbajului este clară și ușoară de învățat. Datorită cantități mari de resurse (tutoriale video și exerciții) care sunt accesibile în curriculumul SoftUni, veți putea învăța și practica în același timp, dobândind astfel toate abilitățile necesare. 

– C# și .NET sunt extrem de populare: acestea au fost dezvoltate și sunt întreținute de către Microsoft, iar în momentul de față sunt utilizate de peste 2 milioane de programatori din lume. C# este potrivit pentru programarea de aplicații care ar putea lucra concomitent pe diverse platforme; cu C# puteți programa atât aplicații desktop, încât și aplicații mobile sau pur și simplu servicii web și alte funcționalități back-end.

– Necesitatea de programatori C#/.NET este una dintre cele mai mari în prezent, mai ales din cauza nivelului tehnic și accesibilității tehnice. Acest lucru vă garantează cariera profesională, odată ce ați dobândit abilitățile necesare.

Java Developer

În cazul în care doriți să deveniți un programator Java, va fi necesar să învățați să programați cu Java și tehnologiile sale conexe, dobândind în același timp o experiență în lucrul cu acestea. Aceasta include:

– Dezvoltarea abilităților de programare cu limbajul Java și tehnologiile sale conexe;

– Abilități de programare de aplicații web, atât front-end, cât și back-end;

– Stăpânirea fundamentelor atât ale informaticii, cât și ale ingineriei software;

– Măiestrie în tehnologiile Java pentru dezvoltare software pe care o veți obține cu ajutorul proiectelor practice realizate cu Java orientată pe obiecte, munca cu Spring MVC, Spring Data, HTML5 și  JavaScript;

De ce trebuie să alegeți Java?

– Java este printre cele 3 limbaje cel mai mult utilizate în plan global. Acesta este potrivit atât pentru proiecte enorme corporative, încât și pentru proiecte mici cu scop personal; Cu acest limbaj puteți programa aplicații desktop, dar și aplicații mobile.


– Java este un limbaj care nu încetează să fie actual de peste două decenii. Aceasta înseamnă că a fost foarte bine dezvoltat și șlefuit, că are o mentenanță excelentă și o comunitate desul de mare – peste 9 milioane de programatori Java (conform companiei care a dezvoltat și menține limbajul).

– Java se numără printre cele mai preferate tehnologii atunci când este vorba de dezvoltarea proiectelor orientate spre afaceri. Acest lucru, împreună cu comunitatea uriașă și resursele pe care aceasta le-a creat (biblioteci și cadre software) îl transformă într-un limbaj potrivit pentru orice proiect de afaceri la care vă puteți gândi.


Python Developer

În cazul în care alegeți profesia de Python,Web Developer veți avea posibilitatea de a dobândi abilități de programare, cunoștințe asupra structurilor fundamentale de date, de a vă dezvolta gândirea algoritmică prin cunoștințele de inginerie software, precum și de tehnologiile web și Python avansate. Cursul profesional pentru Python Web Developers a fost creat de traineri cu experiență, cu implicarea directă a companiilor din domeniul IT și pune accentul pe abilitățile practice.

 În cazul în care alegeți această profesie, veți însuși următoarele cunoștințe:

– Programarea cu Python

– Cunoștințe legate de structurile fundamentale de date și de rezolvare a problemelor.

– Scrierea de logică back-end cu Python și de logica front-end cu Javascript și HTML5

– Munca cu Git și GitHub

– Crearea de aplicații web cu ajutorul cadrului web Django

De ce trebuie să alegeți Python:

– Python a fost conceput astfel încât să fie ușor de înțeles și distractiv de a lucra, precum și să se apropie de limba engleză, ceea ce elimină o mare parte din stresul asupra programatorilor începători.  Python este ușor de învățat datorită varietății mari de lecții video și exerciții oferite de SoftUni.

– Python este un limbaj destul de flexibil, ceea ce înseamnă că nu sunt reguli stricte cu privire la dezvoltarea aplicațiilor și veți avea mai multă libertate în rezolvarea problemelor, utilizând metode diferite.

– Odată cu apariția big data, programatorii Python devin tot mai necesari și căutați în domeniul de data science, datorită faptului că Python poate fi integrat ușor în aplicații legate de învățarea automată.

Pe care dintre aceste direcții profesionale să o alegeți? Depinde doar de dvs.!

Dacă doriți să deveniți un dezvoltator software junior – oricare dintre aceste direcții vă va oferi oportunități incredibile. Totul depinde de dvs. și de preferințele în ceea ce privește calea pe care doriți s-o luați.

Învățați să programați și deveniți ingineri software astăzi cu SoftUni.