SoftUni România Blog: Învață Programare

Lecții gratuite de programare, antrenamente, cursuri, videoclipuri (Java, JavaScript, Python, C#, PHP, C++) de la SoftUni

FEATUREDProgrammingSoftware EngineeringWeb Development

Ghid pentru începători: Carieră în industria IT

Carieră în industria IT

Ca să navigam corect pe drumul nostru de carieră, este important să știm care sunt oportunitățile pe care ni le oferă industria către care ne -am îndreptat. Industria IT nu numai din Bulgaria, ci și la nivel global, este în creștere, fiind necesari mii de noi angajați instruiți, iar deficitul pe plan internațional  e estimat la milioane. Cum ne putem găsi locul în acest domeniu și care sunt oportunitățile oferite programatorilor începători?

Diferitele profesii din domeniul ingineriei software

Programator/dezvoltator software – mai simplu spus, programatorii sau dezvoltatorii sunt oamenii care creează  software  prin scrierea de cod. Ca să ne dezvoltăm și să ne bucurăm de munca noastră, este necesar să învățăm constant și să ne interesăm de cele mai noi  tehnologii. Din cauza dezvoltării continue a tehnologiilor, specialiștii în dezvoltarea de software trebuie să combine cunoștințele tehnice excelente  cu gândirea logică, o doză de creativitate și multă curiozitate.  Este important să menționăm că inginerul software nu doar scrie comenzi, ci și ia în considerare diferite arhitecturi, eventualele probleme viitoare, lucrează în echipă, de unde provine și termenul „inginer software”.

Această profesie este împărțită în câteva specialități pe care le puteți alege. De exemplu, puteți deveni:

  • „ Dezvoltator front-end– acești specialiști se ocupă de aspectul unui site/aplicație web – ce văd utilizatorii și cum interacționează cu site-ul și conținutul acestuia. Cel mai des, acești specialiști au cunoștințe excelente în tehnologiile HTML, CSS, JavaScript.
  • „Dezvoltator back-end– back-end-ul unui site web sau unei aplicații de obicei este compus de câteva părți diferite– logică server, baze de date și altele. Dezvoltatorii back-end care se ocupă de aceste tehnologii au cunoștințe excelente în limbajele de programare, cum ar fi PHP, Ruby, Python.
  • „ Dezvoltator de aplicații mobile –  după cum se înțelege de la numele acestei profesii, acești ingineri software creează software (aplicații) pentru dispozitive, cum ar fi telefoanele smart și tabletele. Mai concret, aceștia se pot ocupa de aplicații pentru Android (mai ales cu limbajul de programare Java), pentru  iPhone/iPad (cu limbajele de programare  Objective-C sau Swift), pentru dispozitive  Windows (cu limbajul C#) și altele.
  • „ Dezvoltator Embedded  software –  reprezentanții acestei profesii se ocupă de dezvoltarea unui software pentru sistemele integrate. Adeseori,  aceștia trebuie să ia în considerare posibilitățile și limitele hardware-ului pentru care scriu cod. Este importantă să aibă cunoștințe în domeniul limbajelor C/C++, structurilor de date, algoritmelor, Linux, Perl/Python – depinde de  proiectele concrete în cadrul cărora lucrează.
    „ Alte domenii posibile de dezvoltare profesională  sunt legate de crearea de aplicații desktop, jocuri video și așa mai departe.
  • „ Inginer QA –  acești specialiști fac o parte importantă din procesul de dezvoltare software. În esență, inginerii QA  se ocupă de testarea și identificarea bug-urilor/erorilor în site-urile web, în aplicații și altele. După cum sugerează și denumirea profesiei  (QA = quality assurance), aceștia se ocupă de calitatea software-ului. O parte din sarcinile lor constă în monitorizarea și îmbunătățirea procesului de calitate, întocmirea unui plan de testare, definirea și executarea scenariilor de testare, analizarea, raportarea și documentarea rezultatelor.
  • „ Technical support (specialist  de întreținere tehnică) – acești specialist ajută utilizatorii finali sau angajații  companiei în cadrul căreia lucrează, în caz de probleme legate de calculatoare, de programe software sau în caz de probleme de hardware. Această profesiе adeseori este primul pas al oamenilor care sunt interesați de o carieră în domeniul ingineriei software. Este necesar ca aceștia să aibă cunoștințe bune nu numai în domeniul software-ului, dar și al hardware-lui, precum și să se descurce repede cu problemele apărute și să poată lucra cu clienții.

Începerea unui stagiu și a unui job

Unul dintre scopurile principale ale SoftUni este a ajuta studenții să-și înceapă cariera în industria IT și din acest motiv avem un centru de carieră care lucrează și este pe deplin concentrat  asupra realizării profesionale ale tuturor studenților noștri.

Centrul de carieră are scopul de a sprijini studenții să-și ajungă maximul potențialului lor, dezvoltându-și nu numai abilitățile tehnice, ci și alte calități personale. Toate acestea rezultă în colaborarea reușită și dezvoltarea unor relații stabile cu studenții și cu partenerii noștri de afaceri.

Centrul de carieră este partener cu unele dintre cele mai bune companii de succes care se dezvoltă rapid, oferind o selecție enormă de oportunități de dezvoltare în fiecare dintre specialitățile  sectorului tehnologic.