SoftUni România Blog: Învață Programare

Lecții gratuite de programare, antrenamente, cursuri, videoclipuri (Java, JavaScript, Python, C#, PHP, C++) de la SoftUni

Code to SuccessFEATUREDFreeSoftware EngineeringWeb Development

Succese peste hotarele țării noastre cu Dimcho Lakov

Vă prezentăm Dimcho Lakov – el face parte din studenții Software University care au absolvit cu succes și și-au realizat visurile profesionale. Astăzi Dimcho ne va spune povestea sa inspirată a dezvoltării și creșterii sale profesionale. De ce a ales Software University, cu ce l-a ajutat în cariera sa, care sunt sfaturile lui pentru viitorii programatori și alte informații curioase puteți citi în interviul pe care l-am realizat cu el:

Bună, Dimcho! Te-ai  putea prezenta cu câteva cuvinte cititorilor blogului nostru?

Bună tuturor, pe mine mă cheamă Doncho Lakov și mă ocup în mod activ de programare de doi ani și jumătate. Am absolvit Academia de studii economice din Svishtov cu specialitatea „Informatică pentru afaceri”. După ce am absolvit, am plecat la  Regatul Unit. Am început să lucrez ca Assembly Operator, orice ar însemna asta. La scurt timp, am hotărât că nu vreau să fac asta toată viața mea și am decis că trebuie să-mi actualizez cunoștințele de programare pe care le aveam până atunci și tocmai în acest moment am aflat despre Universitatea Software și serviciile pe care le oferă. Am trecut majoritatea cursurilor și după doi ani petrecuți în scrierea de mult cod, eu lucrez deja ca Full Stack Web Developer într-o companie de software din Marea Britanie care se ocupă de Sales Management și Processing, Product Management, Customer Management, E-Commerce, Stock Control Systems, etc.

Ce t-a atras la programare și ai un limbaj de programare preferat?

Întotdeauna am avut interes pentru programare și pentru calculatoare în general. Când aveam 15 ani am cumpărat o carte despre limba C, dar după 1/3 din carte am renunțat, pur și simplu pentru că nu știam cum să procedez. După aceea, am intrat la universitate cu o specialitate legată de programare, dar și acolo nu am reușit să-mi dezvolt abilitățile pe deplin. Am scris mult pe foaie, a fost multa copiere și lipire, „fă clic aici și se va întâmpla ceva, copiază asta acolo și se va întâmpla altceva”… Asta e o poveste cunoscută mai multor oameni. Limbaj preferat? Mă simt cel mai confortabil cu C# din mai multe motive, dar n-aș subestima nici un alt limbaj.

De ce ai ales SoftUni?

De ce am ales SoftUni? După ce am hotărât să lucrez ca programator, am început să caut orice surse de informații și mai concret, ceva pe care îl pot urmări pas cu pas. Din întâmplare am găsit  cartea Introducere în programarea cu C#“ a lui Svetlin Nakov și înăuntru am văzut publicitatea SoftUni. Pur și simplu am intrat pe site și după 30 de minute m-am deja înscris pentru cursul Programming Basics. Ceea ce îmi place cel mai mult este faptul că totul este foarte bine structurat, greutatea crește treptat, sunt numeroase probleme de rezolvat, iar trainerii sunt întotdeauna la un nivel înalt. Până acum, am trecut prin cea mai mare parte a programului SoftUni și anume: Programming Basics, Programming Fundamentals, Software Technologies, C# Advanced, C# OOP Basics, C# OOP Advanced, C# DB Basics – MS SQL, C# DB Advanced – EF Core, C# Web Development Basics, C# MVC Frameworks – ASP.NET Core. M-am înscris pentru modulul JS Core dar nu l-am încheiat încă.

Care a fost cea mai mare dificultate pentru tine în timpul studiilor tale la Software University?

Sunt multe dificultăți pe calea programatorului. La început cea mai mare dificultate pentru mine au fost masivele de date, cel probabil asta e cea mai mare dificultate pentru orice începător. Aproape am renunțat, dar din fericire am l-am ascultat pe domnul Kenov care ne-a spus: „Dați-le un pic de timp și lucrurile își vor găsi locul potrivit.“. După ca am trecut cu o notă excelentă modulul Programming Fundamentals, am dobândit o încredere în mine și lucrurile au devenit un pic mai ușoare. Toate eforturile însă  au meritat. Fiecare rezolvare a unei probleme îți dă o experiență care mai devreme sau mai târziu îți va fi de folos, dacă te vei ocupa de programare în viitor.

Ce abilități, în afară de cele de programare, ai reușit să dobândești la Software University?

SoftUni m-a ajutat să-mi dezvolt gândirea logică, să reușesc să fac treaba înainte de termen, dar cel mai mult am învățat să nu renunț.

Unde te vezi peste 5 ani în plan profesional?

Acum lucrez într-o companie din Marea Britanie ca Full Stack Web Developer. Este important să vă spun că la începutul anului am primit cel puțin 30 de refuzuri de a fi angajat. Dar în cele din urmă mi-am găsit jobul. Cum m-a ajutat SoftUni? Vă spun pe scurt. Am fost angajat ca junior web dev, dar adevărul este că am mai multe cunoștințe și experiență decât unii dintre colegii mei. Toate lucrurile pe care le-am învățat la SoftUni mi-au fost de folos. Mă văd peste cinci ani ca Senior Developer. Sau ca șeful propriei mele companii.

Și, în sfârșit – care este sfatul tău către toți studenții viitori care urmează să-și  înceapă studiile la Software University?

I-aș sfătui pe toți studenții viitori să încearcă și să vadă dacă programarea este lucrul lor. Dacă le place – să nu renunță în nici un caz! Vor întâmpina multe dificultăți și obstacole, uneori vor simți că nu înțeleg nimic, dar la sfârșit rezultatul va merita toate eforturile lor. Pur și simplu, cel mai important lucru este perseverența. Îi doresc noroc și mult succes!

Pentru mai multe povești de succes, urmăriți noua rubrică  “Code to success”! Dacă aveți și voi o poveste inspirată pe care doriți s-o împărtășiți cu noi, ne puteți scrie la adresa de email [email protected]. Iar dacă doriți să fiți la locul studenților noștri de succes, faceți primul pas aplicând pentru cursul gratuit Programming Basics de  AICI.