SoftUni România Blog: Învață Programare

Lecții gratuite de programare, antrenamente, cursuri, videoclipuri (Java, JavaScript, Python, C#, PHP, C++) de la SoftUni

Code to SuccessFEATUREDInterviewProgrammingSoftware EngineeringWeb Development

“Fiți curioși și motivați, fiindcă pentru a deveni programatori, aveți nevoie de perseverență și tenacitate.”

“Fiți curioși și motivați, fiindcă pentru a deveni programatori, aveți nevoie de perseverență și tenacitate.”

În rubrica noastră dorim să împărtășim interviurile inspirate cu unii dintre cei mai de succes studenți ai noștri, oferindu-vă oportunitatea de a afla mai multe despre ei- cum au aflat că programarea este în sângele lor, ce i-a motivat să se dezvolte, care au fost provocările lor cele mai mari și alte chestii interesante. Fiți curioși și motivați, fiindcă pentru a deveni programatori, aveți nevoie de perseverență și tenacitate. “, împărtășește Ivelina. Nu ratați să citiți în următoarele rânduri ce a atras-o la programare!

Bună, Ivelina! Te-ai  putea prezenta cu câteva cuvinte cititorilor blogului nostru?

Bună, pe mine mă cheamă  Ivelina Vasileva și sunt Associate Data Engineer. În timpul meu liber îmi place să mă ocup de design grafic și de fotografie, dar doar ca amator îmi place să mă ocup de design grafic și de fotografie, dar doar ca un amator.

Ce t-a atras la programare și ai un limbaj de programare preferat?

Atunci când a trebuit să decid la ce specialitate să aplic după liceu, am vrut să fie ceva legat de matematică, pentru că o iubesc încă din copilărie și una dintre variantele pentru mine a fost ingineria software.  Cu toate că atunci am ales domeniul economiei, interesul meu pentru programare nu a dispărut. Doi ani mai târziu, am aflat despre SoftUni de la niște prieteni și am hotărât că aceasta e o ocazie foarte bună să aflu dacă programarea era chemarea mea . Nu sunt sigura care este motivul principal, dar C# este cu siguranță limbajul de programare care îmi place cel mai mult.

Care dintre cursurile programului a fost cel mai util pentru tine și de ce?

Cu siguranță, toate cursurile au fost utile, dar în timpul cursului de programare orientată pe obiecte totul a început să aibă sens și cunoștințele dobândite au devenit logice pentru mine. Se poate spune că atunci am reușit să văd imaginea de ansamblu a programării. 

De ce ai ales Software University și care a fost ambianța în timpul studiilor?

Motivul pentru care mi-am început studiile la SoftUni a fost faptul că acolo am avut libertatea de a încerca ceva cu totul nou, fără a fi obligatoriu– mi-am stabilit singura propriul meu ritm de învățare și am avut libertatea de a hotărî dacă vreau să continuu sau să renunț. Motivul pentru care mi-am continuat studiile la SoftUni a fost tocmai ambianța – trainerii tineri și inspirați cu care comunicam în mod prietenos, cursurile orientate pe deplin spre practică cu care poți dobândi ușor și rapid tot setul necesar de cunoștințe și abilități.

Care a fost cea mai mare dificultate pentru tine în timpul programului?

A fost, probabil, cel mai greu la început, până când m-am obișnuit cu modul de a învăța, fiindcă nu poți deveni un programator doar prin învățarea codului. Trebuie să înveți să te gândești ca un programator. Dar asta a fost și lucrul care-mi plăcea cel mai mult – să-mi dezvolt și să-mi testez abilitățile reale.

Care sunt programatorii mai buni – femeii sau bărbații?

Aceasta e o întrebare interesantă. Eu cred că deși această profesie e mai populară printre bărbați, noi femeile în nici un caz nu rămânem în urmă în ceea ce privește abilitățile de programare. Totuși, abilitățile bunului programator depind de modul de a gândi și nu de sexul acestuia.

Ce abilități, în afară de cele de programare, ai reușit să dobândești la Software University?

În timpul studiilor mele la SoftUni a trebuit să lucrez în cadrul câtorva proiecte de echipă și aceasta m-a ajutat să-mi dezvolt abilitățile de a lucra în echipă, să fiu mai bine organizată și mai responsabilă, precum și să privesc orice situație din mai multe  puncte de vedere. Aceste calități mă ajută și astăzi.

Diploma de la Software University te-a ajutat să-ți găsești cariera?

În urma absolvirii studiilor mele la SoftUni, am hotărât că vreau să combin cele două domenii în care m-am pregătit și acum mă ocup de modelarea și analiza datelor. Deoarece lucrul meu zilnic include scrierea codului, sunt convinsă că calificarea dobândită la SoftUni a avut un rol important ca să fiu angajată în compania în care lucrez azi.

Unde te vezi peste 5 ani în plan profesional?

Domeniul în care lucrez îmi place mult și sper că mă voi ocupa de asta în continuare. Cred că în cinci ani voi avea o experiență mai mare atât în domeniul tehnic, cât și în domeniul afacerilor și că voi lucra în cadrul unor  proiecte mai mari și interesante.

Și, în sfârșit – care este sfatul tău către toți studenții viitori care urmează să-și  înceapă studiile la Software University?

I-ași sfătui pe studenții viitori să fie curioși și motivați, fiindcă pentru a deveni programatori, aceștia au nevoie de perseverență și tenacitate. Începutul e întotdeauna greu, dar rezultatul eforturilor depuse merită și plăcerea e de nemaipomenit.


Pentru mai multe povești de succes, urmăriți noua rubrică  “Code to success”! Dacă aveți și voi o poveste inspirată pe care doriți s-o împărtășiți cu noi, ne puteți scrie la adresa de email [email protected]. Iar dacă doriți să fiți la locul studenților noștri de succes, faceți primul pas aplicând pentru cursul gratuit Programming Basics de  AICI.