SoftUni România Blog: Învață Programare

Lecții gratuite de programare, antrenamente, cursuri, videoclipuri (Java, JavaScript, Python, C#, PHP, C++) de la SoftUni

Code to SuccessInterviewLATESTProgrammingWeb Development

Atunci când din domeniul energetic treci la programare cu mare succes- Vanya Benovska

Vanya Benovska este este o altă ocazie de mândrie a Software University. Ea a început ca o studentă la inginerie electrică, iar acum este un dezvoltator Full Stack. Cum a început totul și prin ce a trecut ea în calea dezvoltării sale, ne va povesti în următoarele rânduri:

Te rugăm să te prezinți cititorilor noștri. Ce te-a atras la programare și ai un limbaj de programare preferat?

Pe scurt: acesta e singura profesie în care nu sunt limite în ceea ce privește cunoștințele/ abilitățile și, respectiv, salariul. Nu ești dependent de funcționarii de stat, chiar de statul însuși pentru a stabili dacă și când vă va crește salariul sau salariile din sector sau salariul minim în general. Aici oferi ceva și ceri ceva. Și totul merge bine. Vă spun toate acestea, pentru că vin din „marele” domeniu al energeticii ( Inginer vânzări- furnizare energie electrică), fiindcă prima mea diplomă este de master în inginerie electrică, ceea ce nu este o profesie profitabilă, cel puțin în Bulgaria în această etapă a dezvoltării țării noastre. Iar eu nu vreau să emigrez. Așa că am decis să încep studiile mele la SoftUni, plină de mii de speranțe de a face fața situației. Și planul meu a reușit!:) În momentul de față sunt un Full Stack Developer la Microinvest , o companie care dezvoltă software   de contabilitate. Este un job minunat! Este și un bonus neașteptat: oamenii zâmbesc mai mult și sunt mai fericiți. Presupun că sunt mulțumiți de ei înșiși. Filozofic, aceasta este fericirea pură! 🙂

De ce ai ales Software University și care dintre cursurile ai trecut?

SoftUni este cea mai bună academie de programare din Bulgaria. Oferă programe  de pregătire bine echilibrate și adaptate la timpul necesar pentru însușirea materialului, precum și dispune de un sistem online excelent pentru exerciții și teme- interactive engine unde trebuie să testezi în fiecare zi codul scris în cadrul rezolvării problemelor. De asemenea, SoftUni este partener cu multe companii din domeniu și dacă ești un programator bun, îți vei găsi jobul cu ușurință. Sunt extrem de mulțumită de toți trainerii, Svetlin Nakov știe cum să-și aleagă personalul didactic.

Care a fost cea mai mare dificultate în timpul studiilor tale?

Să nu renunț și să continuu de fiecare dată când este mult material de învățat sau probleme de rezolvat ( în astfel de momente totul mi se pare înfricoșător, dar după ce însușesc lucrurile noi, încep să le văd ca un joc de copii 🙂  Mi-am creat un sistem de motivare  –  citate inspiraționale pe care le repetam de fiecare dată când aveam nevoie: Keep Calm and Learn to Code! Programarea nu este o ocupație pentru oameni cu un caracter slab. Sunt necesare multă perseverență și persistență. Nu ai cum să minți că poți, TREBUIE să poți. Dar profesia este generoasă și îți da multe lucruri: stabilitate, încredere în sine, independență și multe oportunități!

Ce abilități în afara celor de programare ai reușit să dobândești la Software University?

Mai ales am însușit niște tactici pentru a reuși în situațiile critice și stresate, când trebuie să te descurci repede cu o anumită problemă. Unul dintre lucrurile pe care ne spuneau a fost să facem pauze și să ne odihnim atunci când suntem obosiți nu putem gândi bine.

Cu ce te-au ajutat studiile pentru dezvoltarea ta profesională?

Mi-a oferit o oportunitate perfectă pentru a aplica pentru un job de dezvoltator junior. Apoi, dacă ești o persoana dedicată și harnică, creșterea în carieră devine rapidă.

Unde te vezi peste 5 ani în plan profesional?

Mă văd la un loc înalt 🙂  Ambiția omenească nu cunoaște limite! 🙂 Cu alte cuvinte: cu multe cunoștințe și abilități din domeniul programării, cu multă experiență. Atunci vei într-adevăr însumi. Nu este nimic mai bun decât să -ți iubești profesia și să-i dedici  eforturile tale.

Și în sfârșit – care este sfatul tău pentru studenții viitori care voi începe studiile lor la Software University?

Fiți curajoși, fetelor și băieților, aceasta este calea profesională corectă! Limbajul de programare pe care îl vor alege nu are importanță (C#, Java, JS, C++, … … ), toate acestea sunt niște direcții bune care în viitor se vor uni, adică nu e important ce limbaj de programare știți – dacă sunteți programatori, trebuie să le știți pe toate. 🙂

Keep Calm and Learn to Code!

Pentru mai multe povești de succes, urmăriți noua rubrică  “Code to success”! Dacă aveți și voi o poveste inspirată pe care doriți s-o împărtășiți cu noi, ne puteți scrie la adresa de email [email protected]. Iar dacă doriți să fiți la locul studenților noștri de succes, faceți primul pas aplicând pentru cursul gratuit Programming Basics de  AICI.