SoftUni România Blog: Învață Programare

Lecții gratuite de programare, antrenamente, cursuri, videoclipuri (Java, JavaScript, Python, C#, PHP, C++) de la SoftUni

Back-EndFront-EndInterviewJavaScriptProgrammingSoftware EngineeringWeb Development

JavaScript m-a impresionat cu viteza sa și cu libertatea pe care o oferă, spune Viktor Kostadinov, trainer la Software University

Vă prezentăm pe Viktor Kostadinov – trainer la SoftUni și șef al direcției JavaScript. Am realizat un scurt interviu în care el își  împărtășește părerile despre JavaScript, dezvăluind opinia sa personală despre punctele tari și cele slabe ale tehnologiei și cu ce l-a impresionat la prima lor întâlnire – cu viteza sa și cu libertatea pe care o oferă.

De când te ocupi de programare și de ca ai ales limbajul JavaScript?
– Pentru prima dată am făcut cunoștința cu lumea digitală când eram în clasa a două. În centrul local pentru lucru cu copii era un cabinet dotat cu calculatoare cu marca „Pravets” pe care scriam programe cu limbajul BASIC. M-am confruntat cu JavaScript la Universitate în perioada în care învățam cum să construiesc site-uri. Atunci nu-i am acordat prea multă atenție, fiindcă programarea back-end nu a fost o prioritate pentru mine, dar după ce am venit la SoftUni, eu am avut oportunitatea de a mă familiariza mai mult cu acest limbaj de programare. Libertatea pe care tehnologia o oferă și viteza cu care pot fi dezvoltate prototipuri funcționale m-au câștigat aproape instantaneu.

Care sunt punctele tari și cele slabe ale tehnologiei?
– Aceasta tehnologie s-a dezvoltat pentru o perioadă de peste 20 de ani în care au fost create nenumărate biblioteci care pot rezolva de la cea mai simplă până la cea mai complicată problemă și sunt accesibile prin una dintre cele mai eficiente platforme pentru crearea și mentenanța de pachete. Comunitatea este foarte activă și deschisă și de aceea puteți găsi răspunsul oricărei întrebări. JavaScript suportă la fel de bine diferite paradigme de programare, iar alegerea între programarea funcțională sau imperativă, programarea orientată pe obiecte sau cea procedurală nu depinde de capacitățile limbajului, ci de abilitățile și preferințele  programatorului. Utilizarea pe scară largă a limbajului și dezvoltarea sa rapidă duc inevitabil la unul dintre punctele sale slabe – diferitele platforme nu acceptă toate capacitățile sale în egală măsură. Dacă un lucru funcționează bine pe un browser, asta nu înseamnă că va funcționa și pe un alt browser, iar cele mai recente facilități oferite de asociația ECMA ar putea să nu fie disponibile mult timp după publicarea lor oficială ca standard. Această problemă a fost rezolvată prin utilizarea de biblioteci care elimină diferențele dintre platforme, dar este nevoie de timp suplimentar pentru implementarea acestora.

Limbajul este potrivit pentru începători?

JavaScript este unul dintre cele mai potrivite limbaje pentru începători, deoarece este eliberat de concepte precum  necesitatea de a defini tipul de date, compilarea codului și dependența de mediul de dezvoltare greu – programatorul are nevoie doar de un browser și de un simplu editor de text (amândouă fiind disponibile pe orice calculator) pentru a începe să scrie programe funcționale care pot fi executate instantaneu. Documentația tehnică clară și detaliată este disponibilă în orice moment în care aveți dificultăți sau interes s-o citiți.
Oamenii care cunosc alte limbaje de programare de asemenea se simt confortabil, deoarece JavaScript suportă programarea orientată pe obiecte clasică, ceea ce îi va ajuta sa înceapă și prin urmare să-și modifice modul de a gândi prin prisma paradigmelor de dezvoltare specifice acestei tehnologii.

– Ce trebuie să știu oamenii care trebuie să aleagă tehnologia cu care să înceapă?
– JavaScript este singura modalitate de a inspira viață în site-uri și de a face aplicații web interactive. Tehnologia s-a dezvoltat mult în ultimii trei ani, odată cu implementarea noilor facilități și împrumutarea de la alte limbaje, precum și cu implementarea noilor biblioteci de programare, cum ar fi  React din Facebook și Angular din Google. JavaScript este recunoscut și ca un limbaj de server și de aceea suportul și utilizarea acestuia sunt garantate pentru mult timp.

Aplicați astăzi pentru cursul nostru introductiv Programming Basics AICI