SoftUni România Blog: Învață Programare

Lecții gratuite de programare, antrenamente, cursuri, videoclipuri (Java, JavaScript, Python, C#, PHP, C++) de la SoftUni

FreeJavaProgrammingSoftware EngineeringTrainingsWeb Development

De ce să alegem să învățăm Java ca primul limbaj de programare?

Dacă sunteți cu totul începători în lumea programării și nu știți la ce curs de programare pentru începători să vă înscrieți și ce limbaj să alegeți, puteți consulta unul dintre cele mai populare indexuri ale limbajelor de programare – TIOBE. Acesta vă va inunda fără milă cu cifre și statistici, dar lucrul important în acest caz este faptul că vă va oferi o imagine completă despre cele mai populare (respectiv cele mai căutate limbi) la nivel global. Dacă decideți să aruncați o privire pe clasament, veți observa un lucru impresionant – pe primul loc  întotdeauna este Java! Cui i se datorează însă această popularitate în decursul anilor? Există câteva răspunsuri la această întrebare.

1. Practicabilitate

James Gosling descrie Java ca fiind “coloana vertebrală” a limbajelor de programare. Limbajul Java a fost  conceput pentru a permite programatorilor de a lucra cu probleme minime, fiind în același timp confortabil și în ceea ce privește oportunitatea mai mulți programatori să lucreze cu ușurință asupra aceluiași cod. Bineînțeles că puteți scrie și un program greu de citit în Java ( după cum puteți face și în orice altă limbă), dar atunci când respectați regulile de bază în ceea ce privește scrierea de cod, citirea codului va fi mult mai ușoară în comparație cu celelalte limbaje.

2. Retrocompatibilitate

Sum Microsystems, iar apoi și Oracle au depus multe eforturi pentru a face astfel încât codul scris la o anumită versiune Java să lucreze și la versiunile mai noi, fără a fi nevoie de modificarea acestuia. Cu toate că sunt și excepții ale acestei reguli, în general Oracle reușește să mențină această proprietate a limbajului Java. Orice am spune, este extrem de confortabil să iei un cod gata care funcționează și să-l implementezi în proiectul  tău curent fără să-ți pierzi timpul în revizii infinite.  

3. Performanță și flexibilitate bune

Java este un limbaj cu o istorie de peste 20 de ani, ceea ce îl transformă într-un limbaj fiabil. Acesta e potrivit pentru aplicații de diferite dimensiuni, garantând o performanță bună și fiabilitate. Pentru a susține această afirmație, este suficient doar să menționăm companiile care îl  utilizează: Twitter (de la  Ruby-on-Rails a trecut la mașina virtuală Java (JVM)). Pe lângă  Twitter, sunt și alte companii enorme care folosesc  JVM, cum ar fi Spotify, Facebook, Salesforce, eBay, Hadoop, Cassandra, Spark și altele. Toate proiectele legate de volume mari de date au fost scrise în Java sau în Scala și derulate prin intermediul JVM. Dacă aveți nevoie de performanță și flexibilitate în ceea ce privește scalabilitatea– Java și JVM sunt alegerea în mod evident corectă.

4. Java e întotdeauna actual

Dacă vă uitați cu mai multă atenție la indexul TIOBE, veți observa creșterea popularității sale considerabile din luna octombrie  2014. Această creștere coincide cu lansarea Java Development Kit 8 (JDK8). JDK reprezintă un mare pas înainte pentru toți dezvoltatori Java, deoarece atunci au fost adăugate așa numitele  “expresii Lambda” și alte lucruri utile. Astfel dezvoltatorii Java pot programa într-un mod mai eficient, fără a fi nevoie să învețe un alt limbaj, cum ar fi Scala. În plus, inovațiile fac mult mai ușoară optimizarea performanței aplicațiilor care rulează pe mașini cu mai multe nuclee sau procesoare.

Java este tot ceea ce este necesar unui programator: un limbaj ușor de învățat și promițător pe plan profesional . Pentru asta, nu ezitați să vă înscrieți astăzi la cursul „Programming Basics with Java”! Vă așteptăm!